
Voor jongeren met ernstige meervoudige problematiek is het vaak moeilijk om de juiste hulp te vinden. Met de pilot Geïntegreerde Zorg Jeugd (GiZ) slaan zeven organisaties de handen ineen om sámen passende zorg te regelen.
Je wenst ieder kind toe dat het thuis – of op een zo ‘thuis’ mogelijke plek – kan opgroeien. Maar voor kinderen met complexe problemen is dit niet vanzelfsprekend. Regelmatig lukt het niet om goede ondersteuning te vinden. Soms wordt het thuis zo onveilig dat uithuisplaatsing de enige weg lijkt.

Samen wonen met andere jongeren, als opstap naar een eigen woning. ‘Een eigen plek’ begeleidt jongeren naar zelfstandigheid.
Voor sommige jongeren is de stap naar ineens zelfstandig wonen te groot. Zij zijn geholpen met een tussenvorm waarin ze kunnen ‘oefenen’. In de pilot ‘Een eigen plek’ van Stimenz krijgen jongeren een kamer in een woonhuis samen met andere jongeren. Het huis heeft een huisoudste die zorgt voor structuur en een huiselijke sfeer en die bewoners helpt om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Sociale problematiek is als een kettingreactie: het ene probleem leidt tot het andere. ErWelzijn probeert die ketting te doorbreken.
Het is de frustratie van veel professionals in welzijnswerk en jeugdzorg: dat je problemen niet op tijd signaleert, dat je te veel langs elkaar heen werkt en dat je achteraf de scherven moet opruimen. Stichting ErWelzijn in Lochem is ervan overtuigd dat het anders kan.

Soms lukt het niet om een plek voor een pleegkind te vinden. Een andere manier van werven kan nieuwe deuren openen.
Pleegouders worden vaak gezocht in het netwerk van het kind zelf: deze manier van pleegzorg heeft de voorkeur omdat het gaat om mensen die het kind al kennen. Als dat niet lukt, kijken pleegzorgorganisaties meestal in de ‘kaartenbak’ of er geschikte aspirant-pleegouders zijn. Maar waarom beginnen we niet bij het kind?, zo dachten Pactum, Leger des Heils, William Schrikker Gezinsvormen en Timon. In een pilot gaan ze op zoek naar potentiële pleegouders die zich aangesproken voelen door het profiel van een specifiek kind.

In de pilot Verbindend Opvoeden werken hulpverleners en ouders samen om een uithuisplaatsing te voorkomen.
Ouders kunnen zich zo machteloos voelen in de opvoeding dat zij bang zijn dat ze geweld tegen hun kind zullen gebruiken. En soms laten kinderen zulk destructief gedrag zien dat uithuisplaatsing de enige oplossing lijkt. De pilot Verbindend Opvoeden staat voor het doorbreken van deze negatieve spiraal, zodat ouders weer grip krijgen op de opvoeding en het contact met hun kind wordt hersteld.

Sommige jonge kinderen hebben extra steun nodig. De pilot BSO+ zorgt voor buitenschoolse opvang met passende begeleiding.
Kinderen met een autismespectrumstoornis, ontwikkelings- of leerproblemen of sociaal-emotionele problemen hebben vaak meer ondersteuning nodig. Een gewone buitenschoolse opvang kan die extra hulp niet – of te weinig – bieden. BSO+, onderdeel van Dikkertje Dap kinderopvang, richt zich op deze kinderen. Ze worden opgevangen in een gemengde groep van kinderen met en zonder ‘plus’, onder begeleiding van twee ervaren pedagogisch medewerkers.

Samen sporten en elkaar ontmoeten. Met de pilot Move it! werken jongeren van 14-23 jaar aan een gezonde leefstijl.
Voor sommige jongeren is het lastig om een levensritme en een daginvulling te vinden. In de pilot Move it! gaan ze samen sporten. Binnen de veiligheid van een vaste groep, met structurele begeleiding van een gezinscoach, kunnen ze verschillende sporten uitproberen. Zo kunnen ze kijken welke sport het beste bij hen past.

Kinderen worden vaak de dupe van een echtscheiding. Relatiedesk houdt de vinger aan de pols, zodat zij op tijd hulp krijgen.
Relatiedesk is een laagdrempelig loket van Stimenz, bedoeld voor partners die graag informatie en advies willen over zorgen binnen hun relatie. Bij Relatiedesk krijgen ze onafhankelijk, deskundig en kosteloos advies. Er is niet alleen oog voor de partners, maar voor het héle gezinssysteem.

Bij vermoedelijke dyslexie wordt vaak gekozen voor éérst onderzoeken en dan behandelen. De pilot IDEE doet het precies andersom.
Lees- en spellingproblemen komen veel voor bij kinderen op de basisschool. Maar lang niet altijd is ernstige, enkelvoudige dyslexie (EED) de oorzaak. Marant, IJsselgroep, CentraalNederland en het Kennis- en Behandelcentrum Dyslexie experimenteren daarom met een vernieuwende aanpak.

Kinderen en ouders in een crisis wil je het liefst zo snel mogelijk helpen. Een time-outvoorziening biedt kansen.
Als een kind in een ernstige psychosociale crisis terechtkomt, is een crisisopname in de psychiatrie soms de gekozen weg. Maar het aantal plekken voor crisisopvang is sterk afgenomen. Steeds vaker is er alleen plek buiten de regio. Voor kinderen en hun ouders is dat verre van wenselijk. Bovendien: is het niet mogelijk om kinderen in de thuissituatie te helpen?

Welke rol kan de school spelen bij vroegsignalering en preventie van problemen? Vier gemeenten gaan op onderzoek uit.
Leerkrachten op basisscholen zien vaak scherp of een kind lekker in zijn vel zit of niet. Maar binnen de scholen is er niet altijd voldoende capaciteit of kennis om problematiek goed op te vangen. Steeds meer kinderen met problemen komen in de gespecialiseerde jeugdhulp terecht. De gemeenten Zutphen, Voorst, Brummen en Lochem onderzoeken of dat ook anders kan: kun je ook éérder – preventief – hulp bieden, op (en samen met) de school zélf?

Jonge gezinnen met elkaar verbinden, zodat ze hun leven kunnen delen en elkaar een handje kunnen helpen: dat gebeurt in de pilot #Opladers.
Het opvoeden van kinderen – in combinatie met een vaak volle werkweek – is een forse uitdaging. Opvoeden is een klus: je ervaart veel waardevolle momenten, maar tegelijkertijd moet je ook veel ballen in de lucht houden. En het kan lastig zijn om hulp te vragen als je het even niet trekt.