Hier leest u het laatste nieuws over de pilots die lopen in het kader van het Actieplan Zorg voor de jeugd.
In de pilot Een Eigen Plek van Stimenz delen jongeren een huis. Ze zorgen samen voor het huishouden, onder begeleiding van een hoofdbewoner. Intussen werken ze aan hun toekomst. Godfried (23) vertelt hoe hij hier terecht is gekomen en hoe het werkt.
Ondanks actieve campagnes is de vraag naar pleeggezinnen groter dan het aanbod. In de pilot Pleegzorg Dichtbij testen Linda Manning en Henk Boerdam van Pactum daarom een nieuwe methode: werven met een profiel van het kind.
Soms zijn ouders radeloos als hun kind alle grenzen overgaat. Het kan dan zo onveilig worden dat uithuisplaatsing dreigt. Toch zijn er ook in zo’n situatie manieren om het tij te keren. Inge Heres (CJG Apeldoorn) werkt samen met Curess, Pactum en PJG aan de pilot Verbindend Opvoeden. “We maken ouders en kinderen bewust van hun eigen aandeel.”
Voor jongeren met ernstige problematiek is vaak snelle én meervoudige hulp nodig. Binnen de pilot Geïntegreerde Zorg Jeugd (GiZ) trekken zeven organisaties samen op om dat te regelen: Entrea Lindenhout, Tactus, GGnet, Jeugd ggz Dimence, Pactum, Pluryn en Karakter. Een kijkje in de keuken, met projectleider Bert Hardeman van Karakter.
De Relatiedesk Apeldoorn – een initiatief van Stimenz – is een laagdrempelig en kosteloos loket voor mensen met vragen over hun relatie. Dat kan van alles zijn: welke partner past bij mij, hoe zorg ik dat we minder ruzie maken, hoe gaan we goed uit elkaar? Simone (57) klopte bij de Relatiedesk aan omdat ze wil scheiden.
Soms is een thuissituatie zo complex dat uithuisplaatsing van een jongere de enige weg lijkt. Maar zo’n traject kan traumatisch zijn voor kinderen. In de pilot Shelter bieden Pactum en Jeugd ggz een alternatief: een gezinstime-out. Wanda Lansbergen, regiomanager residentieel bij Pactum, ziet mooie resultaten. “Mensen kunnen echt even resetten.”