Sinds 1 juli 2013 zijn organisaties die zorg en maatschappelijke ondersteuning bieden wettelijk verplicht een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben. De overheid scherpt vanaf 1 januari 2019 de minimumeisen aan waar de meldcode aan moet voldoen.
Professionals zijn verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Dit geldt voor de sectoren: gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie.
Waarom een meldcode?
De meldcode ondersteunt professionals in de omgang met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Iedere hulporganisatie en zelfstandige professional ontwikkelt een eigen meldcode. Een meldcode bevat in ieder geval het vijfstappenplan. De stappen maken de beroepskracht duidelijk wat er van hem wordt verwacht bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Nieuwe eisen per 1 januari 2019
De overheid scherpt de minimumeisen waaraan de meldcode moet voldoen per 1 januari 2019 aan. De meldcode moet uitgebreid worden met een afwegingskader. Dit afwegingskader is te zien als een professionele norm voor het doen van een melding.
Blijkt uit het afwegingskader dat sprake is van (een vermoeden van) ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling? Dan moet de professional dit melden bij Veilig Thuis. Het doel hiervan is dat (vermoedens van) ernstig huiselijk geweld en ernstige kindermishandeling bij Veilig Thuis bekend zijn. En dat Veilig Thuis een veiligheidstoets kan uitvoeren.
Toezicht op meldcode
Het toezicht op de naleving van de wet is in handen van de landelijke inspecties. De inspectie zal bij een onderzoek, bijvoorbeeld naar aanleiding van een casus met fatale afloop, nagaan of op organisatieniveau een meldcode aanwezig is en of de organisatie zich voldoende heeft ingespannen om de kennis over en het gebruik van de meldcode te bevorderen. Ook toetsen ze het handelen van de betreffende beroepskrachten aan het stappenplan van de meldcode.
Meldcode-app
De gemeenten in Noord Oost Gelderland hebben een meldcode app voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling gelanceerd. Deze app is bedoeld voor professionals in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang werkzaam in de regio Noord Oost Gelderland.
In de app zijn de vijf stappen van de meldcode uitgewerkt. Bij elke stap staat een beschrijving voor professionals wat zij kunnen doen, relevante informatie en handige tips. De app richt zich op alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling, daaronder vallen ook: seksueel geweld, vrouwelijke genitale verminking, eergerelateerd geweld, oudermishandeling (kind-oudergeweld), ouderenmishandeling en huwelijksdwang.
Professionals kunnen de app via www.meldcode-nog.nl op telefoon, tablet en/of computer zetten. Zie ook het instructieformulier.
Meer informatie
Meer informatie over de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en hulp bij het opstellen van een meldcode vindt u op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode
Meer informatie vindt u ook op de website van de samenwerking Noord-Oost Gelderland:
https://www.meldcode-nog.nl/